Prenatale onderzoeken

In het begin van de zwangerschap zijn er veel onderzoeken mogelijk. Met deze tests kan onderzocht worden of jullie kindje chromosomale, genetische en/of lichamelijke afwijkingen heeft. Wij noemen dit ook wel prenatale screening. Het kiezen voor prenatale screening is niet verplicht. In het begin van je zwangerschap zullen wij, indien je hier behoefte aan hebt, uitgebreid informatie geven over deze tests. Wij zullen met jullie meedenken en de voor- en nadelen met jullie afwegen. Uiteindelijk ligt de keuze bij jullie zelf.

Wij zullen hieronder kort wat informatie geven. Mocht je toch al vragen hebben, kun je ons altijd bellen!

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een extra bloedonderzoek. Met deze test kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is dat jullie kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap, namelijk vanaf 11 weken zwangerschap.

Op deze website vind je alle informatie over de NIPT test.

13 weken echo

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.


Prenatale diagnostiek

Als er uit één van de prenatale test een verhoogd risico blijkt op chromosomale of genetische afwijkingen, kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek. Deze onderzoeken stellen met zekerheid vast of je kindje wel of geen afwijking heeft.

Vormen van prenatale diagnostiek zijn:

  • Vlokkentest: Er wordt een stukje weefsel van de placenta (of wel moederkoek) weggenomen en onderzocht.
  • Vruchtwaterpunctie: Er wordt een beetje vruchtwater afgenomen en onderzocht.