De Zwangerschap

Een nieuwe periode in uw leven is aangebroken. U bent zwanger.
Een gemiddelde zwangerschap duurt 40 weken.
Vooral de eerste 12 weken zijn nog erg onzeker en veel mensen vertellen ook pas daarna aan de omgeving dat ze zwanger zijn. Hierover zijn geen richtlijnen. Er worden in deze periode veel onderzoeken aangeboden. Aan u de vraag na te denken over het wel of niet laten verrichten.
Rond een week of 18 voelen de meeste dames de baby bewegen, veel partners voelen het dan nog niet. Wanneer dit niet het geval is en het u onzeker maakt, neem dan gerust contact op met de verloskundige.
Tussen 16 en 28 weken is een periode dat de meeste vrouwen zich behoorlijk goed voelen, de energie komt weer wat terug. Op het werk gaat het nog goed en harde buiken zijn nog relatief onbekend.
Daarna wordt het wat zwaarder; de buik gaat in de weg zitten, de baby houdt u 's nachts wakker. Werken gaat nog even door, maar uitrusten is zeer gewenst.
De eerste officiële mogelijkheid om met zwangerschapsverlof te gaan is rond 34 weken. Wanneer het allemaal heel soepel verloopt, is doorwerken tot 36 weken zeker mogelijk.
De meeste baby's worden geboren tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Hoe dit zich aankondigt, kunt u lezen onder het hoofdstuk Bevalling.

Alles met elkaar een spannende tijd. Negen maanden lijkt lang, maar achteraf was het zomaar voorbij.

Verloskundigenpraktijk Pia

Bezoekadres

Elzenstraat 7
8924 JN Leeuwarden
058-7370149

E-mail sturen

Dienstdoende verloskundige

06-28818912

KNOV
Website bijgewerkt op:
09 september 2020