Wat te regelen

In de zwangerschap en voor daarna moet nu al een aantal dingen geregeld worden, doe dit vooral tijdig.

Erkenning, ouderlijk gezag en voogdij

Wanneer u niet getrouwd bent, is het voor de partner verstandig om het kind al voor de geboorte te erkennen. Hiermee legt u de achternaam van het kind vast. Het liefst voor 24 weken zwangerschap. Dit kunt u doen bij de gemeente. Het ouderlijk gezag en de voogdij kunnen pas na de geboorte geregeld worden.

Zwangerschapsverlof

Een zwangere werknemer heeft recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Zij kan dit opnemen vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum. Op de website van de rijksoverheid kunt u hier meer informatie over vinden.
Ook als u zelfstandig ondernemer bent, hebt u recht op zwangerschapsverlof.

Kraamzorg

Kraamzorg moet al vroeg in de zwangerschap geregeld, het liefst voordat u 16 weken zwanger bent. In deze regio zijn verschillende kraamzorg-organisaties werkzaam, kijk bij de handige links voor de websites. Tijdens de intake zal ik u hierover informeren.

Zwangerschapscursus

Een cursus volgen in de zwangerschap is geen verplichting. Het is wel verstandig om goed voorbereid de bevalling in te gaan. Informatie over verschillende cursussen staat onder handige links.

Verzekering en kosten

De verloskundige zorg wordt, met uitzondering van de preconceptiezorg, volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten voor een poliklinische bevalling, het kraampakket en kraamzorg worden soms niet volledig vergoed. Kijk voor de exacte informatie op het polisblad van uw verzekering.

Uitvaartverzekering

Wanneer u zwanger bent, is het raadzaam om dit bij uw uitvaartverzekering te melden. Zo wordt bij kindersterfte de uitvaart van de baby ook vergoed.

Verloskundigenpraktijk Pia

Bezoekadres

Elzenstraat 7
8924 JN Leeuwarden
058-7370149

E-mail sturen

Dienstdoende verloskundige

06-28818912

KNOV
Website bijgewerkt op:
09 september 2020