Termijnbepaling

In het begin van de zwangerschap wordt er door middel van een echo vastgesteld hoe lang de zwangerschapsduur is. Deze echo wordt de zogenaamde termijnecho genoemd en vindt plaats tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap. Alle baby's groeien tot 13 weken ongeveer even snel. Om de zwangerschapsduur vast te stellen, wordt daarom tussen de 9e en 12e week gemeten hoe groot de foetus is.
De grootte van de foetus geeft een betrouwbare indicatie van hoe oud de foetus is. Naar aanleiding van de termijnecho wordt de uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Op de echo is verder te zien of u zwanger bent van één baby of van een meerling.

Vaginale echo

De termijnecho kan een vaginale(inwendige) of uitwendige echo zijn. Dit hangt af van de duur van de zwangerschap. Echo's die plaatsvinden voor de 10e week van de zwangerschap worden meestal inwendig gedaan. Met een inwendige echo kan er dichterbij de baarmoeder gekeken worden en zo ontstaat er een gedetailleerder beeld. De echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap.

Verloskundigenpraktijk Pia

Bezoekadres

Groningerstraatweg 354
8924 JH Leeuwarden
058-7370149

E-mail sturen

Dienstdoende verloskundige

06-28818912

KNOV
Website bijgewerkt op:
29 januari 2019