Kraamzorg

Wat doet een kraamverzorgster

In Nederland heeft iedereen die een kind krijgt recht op kraamzorg. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij een thuisbevalling en bij een poliklinische bevalling. Zij neemt de eerste acht dagen na de bevalling de zorg voor u en uw kind(-eren) op zich. Als u onder begeleiding van de gynaecoloog bevallen bent, dan komt de kraamverzorgster wanneer u weer thuis bent. Ze leert u hoe u de baby het beste kan verzorgen (in bad doen, aankleden, verschonen, borst- en/of flesvoeding geven) en ze neemt dagelijkse huishoudelijke taken van u over zodat u volledig kunt genieten van de kraamperiode.

Huishoudelijke taken

Ongeveer twee maanden voor de uitgerekende datum zal er een medewerker van het kraamcentrum bij u langskomen. Ze zal vragen hoeveel dagen en hoeveel uur per dag u kraamzorg nodig heeft met een minimum van 3 uur per dag. U bepaalt in overleg wat de kraamverzorgende naast haar standaard taken gaat doen of wat u specifiek van haar verwacht.

- ontbijt, lunch en avondeten verzorgen
- koffie/thee verzorgen voor de visite
- toilet en douche schoonmaken
- afwas
- was verzorgen
- stofzuigen
- bed verschonen
- evt. oudste kind(eren) naar school brengen en ophalen
- evt. kleine boodschapjes halen
- evt. met oudste (kind)eren spelletje doen

Hoe en wanneer kraamzorg regelen

Het is belangrijk om kraamzorg tijdig aan te vragen, het liefst voor de 16e week in de zwangerschap. Informeer voor de zekerheid bij de ziektekostenverzekering of u kraamzorg zelf moet regelen of dat de verzekeringsmaatschappij dit voor u doet. In alle gevallen kunt u zelf bepalen bij welke organisatie u kraamzorg wilt regelen. Bij de links staan enkele bureaus uit deze regio.

Kosten voor kraamzorg

Check uw verzekeringspolis hoeveel uur er vergoed wordt. Er is altijd sprake van een eigen bijdrage. Het uurbedrag is bij alle kraamcentra hetzelfde. Gedurende de kraamweek kan het aantal uren, indien nodig, altijd nog aangepast worden.

Verloskundigenpraktijk Pia

Bezoekadres

Groningerstraatweg 354
8924 JH Leeuwarden
058-7370149

E-mail sturen

Dienstdoende verloskundige

06-28818912

KNOV
Website bijgewerkt op:
29 januari 2019