Bevallen in grote lijnen

Er zijn verschillende manieren waarop de bevalling kan beginnen.

Wanneer de bevalling begonnen is kom ik bij u thuis langs om u te onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomst van de onderzoeken en uw wensen ga ik nog even weg of blijf ik.
Tijdens de bevalling zal een kraamverzorgster mij assisteren, zowel thuis als in het ziekenhuis (poliklinisch). Ik zal de kraamverzorgster bellen en evt. het ziekenhuis op de hoogte stellen van onze komst.

Uit ervaring blijkt dat de bevalling voorspoediger verloopt wanneer er continu een deskundige bij u in de buurt is. Dit is de reden dat ik continue begeleiding bied tijdens de bevalling. Dit betekent dat ik in principe kan blijven vanaf het eerste moment dat u goed aan het bevallen bent en mij gebeld heeft. In sommige gevallen is het zo dat u nog zo beginnend aan het bevallen bent dat niet ik erbij zal blijven, maar dat de kraamverzorgster deze taak van begeleiding op zich neemt. Zij zal dan gedurende de hele bevalling aanwezig zijn en is meestal ook degene die bepaalt wanneer de verloskundige weer terugkomt.

Wanneer er tijdens de bevalling een complicatie optreedt zal ik de zorg overdragen aan de gynaecoloog. Op dat moment zullen we samen naar het ziekenhuis gaan. Ik heb dan geen eindverantwoordelijkheid meer over het verloop van de bevalling, maar wanneer u dit wenst kan ik wel proberen bij de bevalling aanwezig te blijven.

De slijmprop

Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond afgesloten met slijm, dit wordt de slijmprop genoemd. Wanneer de baarmoedermond gaat veranderen, kan dit slijm los komen en kunt u dit verliezen. Dit kan gepaard gaan met een beetje helder of bruin bloedverlies.
Het slijmverlies kunt u bij 34 weken al hebben, het kan op de ochtend van de bevalling optreden, maar het kan ook zijn dat u er niets van merkt.
Het zegt dus in wezen niets over wanneer de bevalling begint. Gaat u vooral niet wachten tot de weeën komen, maar blijf doorgaan met de dagelijkse bezigheden.

Weeen

Een baarmoeder is een grote holle spier. Deze spier kan in de zwangerschap soms al wat samentrekken, dit worden harde buiken genoemd. Aan het einde van de zwangerschap zorgen deze harde buiken ervoor dat de baby met het hoofdje dieper in het bekken gaat zitten, dit wordt indalen genoemd.
Wanneer de bevalling begint dan komen de harde buiken met steeds meer regelmaat en worden ze weeën genoemd. In eerste instantie ongeveer om de 10 minuten, maar na enige tijd met meer regelmaat om de 4 tot 5 minuten.
De ontsluiting om het kindje erdoor te laten gaat optreden wanneer de weeën regelmatig komen. Het is belangrijk dat u vooral tussen de weeën door voldoende ontspanning vindt. Dit kan zijn door bijvoorbeeld onder een warme douche te gaan staan of door een rustige plek in huis op te zoeken.

Gebroken vliezen

Ongeveer 10% van alle bevallingen begint met gebroken vliezen. De vliezen zitten rondom de baby tegen de binnenkant van de baarmoeder geplakt en vormen een zak die gevuld is met vruchtwater. Deze vliezen houden mogelijke infecties buiten de deur.
Kijk bij het breken van de vliezen naar de kleur, dit kan gemakkelijk door een kraamverband in uw broekje te doen. Normaal gesproken is vruchtwater helder, roze, wit of met witte vlokjes. Wanneer dit niet het geval is, maar wanneer het vruchtwater groen of bruin is, moet u meteen bellen. Op dat moment heeft de baby namelijk in het vruchtwater gepoept en zullen we naar het ziekenhuis moeten. Meestal is er geen reden voor paniek, maar heel soms hebben baby's gepoept omdat ze in nood zijn geweest of zijn.
Wanneer de vliezen breken is het de bedoeling dat uw lichaam weeën gaat maken om de bevalling daadwerkelijk door te laten zetten. Het verloop van de weeën activiteit is vervolgens ongeveer gelijk aan de situatie wanneer de vliezen niet gebroken zijn. (zoals hierboven beschreven)
Omdat het niet altijd zeker is dat de weeën ook werkelijk op gang komen is het belangrijk om bepaalde maatregelen te treffen.
- Ga niet meer in bad, douchen kan geen kwaad
- Gebruik geen zeep bij het wassen
- Verschoon regelmatig uw kraamverband, geen tampons
- Heb geen gemeenschap meer

Wanneer de vliezen 24 uur gebroken zijn en de weeën onvoldoende zijn begonnen of doorgezet, zal u voor extra controles naar het ziekenhuis gaan. Soms wordt u dan ook al opgenomen op de kraamafdeling. De zorg wordt dan door de gynaecoloog overgenomen en u mag niet meer thuis bevallen.

Bloedverlies

Door het oprekken van de baarmoedermond kunnen er kleine bloedvaatjes knappen. Dit geeft soms enkele druppels helderrood bloedverlies. Wanneer u weeën heeft is dit heel normaal. Heeft u echter geen weeën of neemt het bloedverlies toe, waarbij u moet denken aan de hoeveelheid van een menstruatie dan neemt u altijd contact op met de verloskundige.

Verloskundigenpraktijk Pia

Bezoekadres

Elzenstraat 7
8924 JN Leeuwarden
058-7370149

E-mail sturen

Dienstdoende verloskundige

06-28818912

KNOV
Website bijgewerkt op:
14 mei 2020