Adviezen

Tijdens de zwangerschap is het voor de gezondheid van u en uw baby belangrijk dat u bepaalde adviezen opvolgt.

Gebruik van Foliumzuur

Foliumzuur is een B-vitamine, waarvan is bewezen dat het de kans op een kindje met een neuraalbuisdefect, zoals een open ruggetje, verkleint. Het advies is om al te starten met dagelijks gebruik zodra u de kinderwens heeft. Een dosis van 0,5 mg per dag is voldoende. Wanneer u een verhoogde kans heeft op een kindje met een neuraalbuisdefect is de aanbevolen dosis 5 mg per dag. Indien u hierover twijfelt, kunt u contact opnemen met de verloskundige of huisarts. Het advies is om in elk geval tot en met de 10e week van de zwangerschap door te gaan met foliumzuur slikken.

Voedingsadviezen

Een goede voeding tijdens de zwangerschap is van groot belang voor de gezondheid van moeder en kind. Wanneer u goed en gevarieerd eet, zijn voedingssupplementen in principe niet nodig. Bij bepaalde voedingsstoffen is het van belang dat u ze niet of in mindere mate nuttigt.
Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby. Dit zit vooral in orgaanvlees, wees daarom gematigd met leverworst en paté.
Toxoplasmoseparasiet kan voor het ongeboren kindje schadelijk zijn. Om besmetting te voorkomen kunt u beter geen rauw vlees eten, zoals filet americain en rosbief. Bak vlees goed door.
Vermijd contact met kattenontlasting, door in de tuin met handschoenen te werken en niet zelf de kattenbak te verschonen.
Rauwe melk in kazen kan een besmetting met de listeriabacterie veroorzaken. Op de verpakking staat het woord rauwe melk aangegeven met de franse term 'au lait cru'.
Verder kunt u beter geen kant-en-klaarsalades, verpakte gerookte vis, ongewassen groenten en kliekjes uit de koelkast eten.

Genotsmiddelen

Stoppen met roken is zinvol op elk moment in de zwangerschap
Roken vergroot de kans op verschillende complicaties:
Miskraam De kans op een miskraam wordt groter wanneer een vrouw rookt.
Vroeggeboorte Vrouwen die roken, hebben meer kans op een kindje dat te vroeg wordt geboren. Dit is het geval wanneer de baby voor de 37e week van de zwangerschap ter wereld komt. Als gevolg hiervan kan de baby zwakker zijn en daarmee kwetsbaarder.
Lager geboortegewicht Baby's van rokende moeders, wegen gemiddeld 200 gram minder dan baby's van niet rokende moeders. Ze zijn ook minder sterk. Een baby in de buik krijgt voedsel en zuurstof via de moeder. Als de moeder rookt, komen ook giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide in het bloed van de baby. De baby krijgt daardoor minder zuurstof. Dat maakt het kindje zwak en het zal minder goed groeien.
Loslating placenta Normaal gesproken laat de placenta pas los van de baarmoederwand wanneer de baby geboren is. Bij een placenta-loslating laat hij gedeeltelijk of geheel los voordat de baby is geboren. Doordat de placenta loslaat, krijgt de baby geen zuurstof meer en kan een levensbedreigende situatie ontstaan. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een placenta-loslating.
Verminderde ontwikkeling van organen Wanneer u rookt, heeft uw baby meer risico dat er iets mis gaat met de ontwikkeling van de organen. In de eerste drie maanden worden deze gevormd, daarna groeien ze alleen nog.

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden
Alcohol heeft een schadelijk invloed op de ontwikkeling van de organen van het ongeboren kind. Onder andere de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap,deze kunnen door het gebruik van alcohol beschadigd raken.
Welke schade er kan ontstaan, hangt af van wanneer in de zwangerschap alcohol gedronken wordt. In de hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging. Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste twaalf weken leiden tot afwijkingen aan organen en ledematen. Alcoholgebruik in de weken 13 tot en met 42 kan leiden tot groeiachterstand. Als een kind klein is bij de geboorte, doordat de moeder alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, zal het de groeiachterstand nooit meer inhalen en altijd kleiner dan gemiddeld blijven.

Gebruik geen verdovende middelen tijdens de zwangerschap
De zogenaamde harddrugs beïnvloeden de gemoedstoestand van de moeder en geven een verhoogde kans op complicaties. De belangrijkste zijn miskraam, vroeggeboorte en placenta-loslating. Bovendien heeft de moeder een grotere kans op het krijgen van hersenbloedingen, hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging.
De werking van de zogenaamde softdrugs beïnvloeden de gemoedstoestand van de moeder. De gevolgen voor het kind tijdens de zwangerschap zijn niet geheel duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat marihuana geen directe veroorzaker is van aangeboren afwijkingen. Wel is bekend dat wanneer u tijdens de zwangerschap naast marihuana, ook alcohol gebruikt, marihuana de schadelijke invloeden van alcohol kan versterken.

Verloskundigenpraktijk Pia

Bezoekadres

Elzenstraat 7
8924 JN Leeuwarden
058-7370149

E-mail sturen

Dienstdoende verloskundige

06-28818912

KNOV
Website bijgewerkt op:
09 september 2020